Wykonanie
czwartek, 25 Październik 2012, autor: blue_megi, 6 Komentarzy »Coraz zimniej na dworze i coraz większą mam ochotę na to co smażone, tuczące i niezdroweCo powiecie na placki ziemniaczane, usmażone w tradycyjny sposób a
potem obłożone
mozzarellą,
pomidorem i listkami
bazylii i zapieczone w piekarniku? Jak dla mnie pycha.składniki na placki:
ziemniakijajkocebulaodrobina
mąki ziemniaczanejolej do smażenia
sól,
pieprzdodatkowo:
mozzarellapomidorlistki
bazyliiZiemniaki i
cebulę trzemy, dodajemy odrobinę
mąki,
jajko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Smażymy na rozgrzanym
oleju.Blaszkę do pieczenia przykrywamy folią aluminiową i układamy na niej usmażone placki. Na każdym placku kładziemy plasterek
pomidora,
mozzarelli oraz listki
bazylii. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż
ser się rozpuści i lekko przyrumieni.