Wykonanie
Składniki
Ciasto drożdżowe:1 szklanka
mleka1 szklanka
cukru1 kostka
masła lub
margaryny4
jajka50 g świeżych
drożdży4 szklanki
mąki pszennej (najlepiej do wypieków, tortowej)Kruszonka:100 g
mąki50 g
masła60 g
cukruOraz:500 g
truskawekcukier puderPrzygotowanie
Mleko,
cukier i
masło podgrzewać, aż się rozpuszczą. Do ostudzonej masy wbić
jajka i lekko ubić. Dodać rozkruszone
drożdże i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc.Po tym czasie dodać przesianą
mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło). Nie ma potrzeby dosypywania większej ilości
mąki.Dwie duże okrągłe tortownice o średnicy ok. 30 cm lub jedną dużą prostokątną blachę o wymiarach 28 x 39 cm wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić
masło, dodać
cukier a po chwili
mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić.Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie tak aby placek przypominał kwiat (kawałek ciasta włożyć w środek a resztę wkoło, jak
płatki kwiatu).Ułożyć pokrojone
owoce, następnie posypać kruszoną. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kratkę niżej niż połowa piekarnika, na 20 minut przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie), następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez około 30 minut na złoty kolor. Ostudzić w formie. Posypać
cukrem pudrem.

