ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto drożdżowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
4 jajka
50 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej (najlepiej do wypieków, tortowej)
Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
60 g cukru
Oraz:
500 g truskawek
cukier puder
Przygotowanie
Mleko, cukier i masło podgrzewać, aż się rozpuszczą. Do ostudzonej masy wbić jajka i lekko ubić. Dodać rozkruszone drożdże i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło). Nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki.
Dwie duże okrągłe tortownice o średnicy ok. 30 cm lub jedną dużą prostokątną blachę o wymiarach 28 x 39 cm wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić.
Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie tak aby placek przypominał kwiat (kawałek ciasta włożyć w środek a resztę wkoło, jak płatki kwiatu).
Ułożyć pokrojone owoce, następnie posypać kruszoną. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kratkę niżej niż połowa piekarnika, na 20 minut przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie), następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez około 30 minut na złoty kolor. Ostudzić w formie. Posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/drozdzowe_wypieki/ciasto_drozdzowe_z_kruszonka/przepis.html