Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 14 sztuk
cukier 550 gramów
mąka 270 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
kakao 30 gramów
herbata cytrynowa 1 szklanek
masło 500 gramów
aromat rumowy 4 krople
dżem z czarnej porzeczki 1 sztukWykonanie:Ciasto I : 5
jajek, 150g
cukru, 150g
mąki, łyżeczka
proszku do pieczenia.
Żółtka z
cukrem utrzeć na puszystą pianę. Następie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz pianę ubita z
białek i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 180-190 stopni C.Ciasto II: 5
jajek, 150g
cukru, 120g
mąki, 30g
kakao, łyżeczka
proszku do pieczenia.
Żółtka z
cukrem utrzeć na puszystą pianę. Następnie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao oraz pianę ubita z
białek. Wszystko dokładnie wymieszać i tak przygotowane ciasto przełożyć do tej samej tortownicy w której piekliśmy pierwsze ciasto . Piec około 30 minut w temperaturze 180-190 stopni C. Poncz: Następnego dnia każdy
biszkopt przekroić na dwa krążki i wszystkie części ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Masa:
masło 500g,
jajka 4 sztuki, szklanka
cukru, kilka kropli
aromatu rumowego, słoik
dżemu z czarnej porzeczki.
Jajka z
cukrem ubić na parze. Ubijać tak długo aż stracą zapach surowych
jajek, a masa zgęstnieje i wystudzić.
Masło utrzeć, a gdy się spieni, ucierając, stopniowo dodawać masę jajeczną. Na koniec dodać aromat. Z tak przygotowanej masy odłożyć 1/4 a do pozostałej dodać
dżem i wymieszać. Nasączone krążki ciasta smarować masą
dżemową i składać na przemian: raz krążek biały a raz
kawowy. Wierzch i boki
tortu posmarować odłożoną, jasną masą i dowolnie udekorować. Ciasto schłodzić w lodówce.Uwagi:
Biszkopt upiec dzień wcześniej.Tortownica wymiary: 24 cmAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: