ßßß Cookit - przepis na Tort dwukolorowy

Tort dwukolorowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 14 sztuk
cukier 550 gramów
mąka 270 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
kakao 30 gramów
herbata cytrynowa 1 szklanek
masło 500 gramów
aromat rumowy 4 krople
dżem z czarnej porzeczki 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto I : 5 jajek, 150g cukru, 150g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą pianę. Następie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubita z białek i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Ciasto II: 5 jajek, 150g cukru, 120g mąki, 30g kakao, łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą pianę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz pianę ubita z białek. Wszystko dokładnie wymieszać i tak przygotowane ciasto przełożyć do tej samej tortownicy w której piekliśmy pierwsze ciasto . Piec około 30 minut w temperaturze 180-190 stopni C. Poncz: Następnego dnia każdy biszkopt przekroić na dwa krążki i wszystkie części ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Masa: masło 500g, jajka 4 sztuki, szklanka cukru, kilka kropli aromatu rumowego, słoik dżemu z czarnej porzeczki. Jajka z cukrem ubić na parze. Ubijać tak długo aż stracą zapach surowych jajek, a masa zgęstnieje i wystudzić. Masło utrzeć, a gdy się spieni, ucierając, stopniowo dodawać masę jajeczną. Na koniec dodać aromat. Z tak przygotowanej masy odłożyć 1/4 a do pozostałej dodać dżem i wymieszać. Nasączone krążki ciasta smarować masą dżemową i składać na przemian: raz krążek biały a raz kawowy. Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną, jasną masą i dowolnie udekorować. Ciasto schłodzić w lodówce.
Uwagi:
Biszkopt upiec dzień wcześniej.
Tortownica wymiary: 24 cm
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5519/Tort-dwukolorowy