ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 14 sztukcukier 550 gramówmąka 270 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychkakao 30 gramówherbata cytrynowa 1 szklanekmasło 500 gramówaromat rumowy 4 kropledżem z czarnej porzeczki 1 sztukWykonanie:Ciasto I : 5 jajek, 150g cukru, 150g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą pianę. Następie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę ubita z białek i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 180-190 stopni C.Ciasto II: 5 jajek, 150g cukru, 120g mąki, 30g kakao, łyżeczka proszku do pieczenia.Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą pianę. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz pianę ubita z białek. Wszystko dokładnie wymieszać i tak przygotowane ciasto przełożyć do tej samej tortownicy w której piekliśmy pierwsze ciasto . Piec około 30 minut w temperaturze 180-190 stopni C. Poncz: Następnego dnia każdy biszkopt przekroić na dwa krążki i wszystkie części ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Masa: masło 500g, jajka 4 sztuki, szklanka cukru, kilka kropli aromatu rumowego, słoik dżemu z czarnej porzeczki. Jajka z cukrem ubić na parze. Ubijać tak długo aż stracą zapach surowych jajek, a masa zgęstnieje i wystudzić. Masło utrzeć, a gdy się spieni, ucierając, stopniowo dodawać masę jajeczną. Na koniec dodać aromat. Z tak przygotowanej masy odłożyć 1/4 a do pozostałej dodać dżem i wymieszać. Nasączone krążki ciasta smarować masą dżemową i składać na przemian: raz krążek biały a raz kawowy. Wierzch i boki tortu posmarować odłożoną, jasną masą i dowolnie udekorować. Ciasto schłodzić w lodówce.Uwagi:Biszkopt upiec dzień wcześniej.Tortownica wymiary: 24 cmAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: