ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówcukier puder 75 gramówsól 1 szczyptamasło 150 gramówcukier waniliowy 1 sztukjajka 1 sztukśmietana 2 łyżek stołowychkakao 1 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej maki, cukru, cukru waniliowego, soli i pokrojonego masła zagnieść gładkie ciasto. Oddzielić od niego ok. 250g i zawinąć w folię. Do pozostałego ciasta dodać kakao, zagnieść i tez zawinąć w folie. Obie części wstawić na 30 minut do lodówki.Żółtko oddzielić od białka. Jasne i ciemne ciasto rozwałkować na prostokąty, każdy ok. 25x16 cm. Ciemne ciasto posmarować białkiem i polozyc na nie jasne ciasto. Zrolować od dłuższej strony, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzoną rolkę ciasta pokroić na ok. 0,5 cm krążki. Ułożyć je na 2 blachach, wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Gęstą śmietanę wymieszać z żółtkiem i posmarować jeszcze gorące ciastka. Pozostawić do zastygnięcia.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: