ßßß Cookit - przepis na Ślimaczki

Ślimaczki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Ślimaczki
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 2 łyżek stołowych
mleko 100 mililitrów
drożdże 20 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
mąka 1,5 szklanek
żółtka 1 sztuk
powidła 5 łyżek stołowych
orzechy mielone 2 łyżek stołowych
rum 1 łyżek deserowych
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Mleko podgrzać, a masło stopić. Drożdże rozetrzeć 3 łyżkami cukru oraz mlekiem i odstawić na 15 minut. Do przesianej mąki dodać żółtko oraz masło i wyrabiać ciasto, dolewając mleko z drożdżami. odstawić na 30 minut. Wyrośnięte rozwałkować na prostokąt. Powidła wymieszać z orzechami i rumem. Tym posmarować placek i zwinąć. Roladę pokroić w plasterki. Układać je na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10608/Slimaczki