Wykonanie
« Powrót

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
borówki 300 gramów
cukier puder 100 gramów
woda 100 mililitrów
cytryna 1 sztuk
mięta według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone
borówki włożyć do zamrażalnika.
Wodę zagotować z
cukrem. Zdjąć z ognia i włożyć do
wody listki
mięty (im więcej
mięty, tym bardziej orzeźwiający smak), wystudzić. Gdy
woda trochę przestygnie, wyjąć z garnka
miętę, a z zamrażalnika
borówki i zmiksować je razem z
sokiem wyciśniętym z
cytryny. Dodać
wodę z
cukrem i dokładnie wymieszać. Całość przelać do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Podawać udekorowane kilkoma listkami
mięty.
Uwagi:
Borówki można zastąpić
jagodami,
truskawkami,
malinami.
Sorbet można tez przyrządzić z
cytryn. Używając soku z kilku
owoców i otartej skórki, będzie wtedy wytrawny i mocno chłodzący.
Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: