ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoborówki 300 gramówcukier puder 100 gramówwoda 100 mililitrówcytryna 1 sztukmięta według uznaniaWykonanie:Oczyszczone borówki włożyć do zamrażalnika. Wodę zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia i włożyć do wody listki mięty (im więcej mięty, tym bardziej orzeźwiający smak), wystudzić. Gdy woda trochę przestygnie, wyjąć z garnka miętę, a z zamrażalnika borówki i zmiksować je razem z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać wodę z cukrem i dokładnie wymieszać. Całość przelać do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Podawać udekorowane kilkoma listkami mięty.Uwagi:Borówki można zastąpić jagodami, truskawkami, malinami.Sorbet można tez przyrządzić z cytryn. Używając soku z kilku owoców i otartej skórki, będzie wtedy wytrawny i mocno chłodzący.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: