ßßß Cookit - przepis na Wołowina w sosie sojowym sukiyaki

Wołowina w sosie sojowym sukiyaki

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
polędwica wołowa 1 sztuk
por 3 sztuk
pieczarka 0.25 kilogramów
kapusta pekińska 0.5 sztuk
konina według uznania
makaron shirataki 0.25 kilogramów
jajko 4 sztuk
łój wołowy według uznania
shoyu 0 . 5 szklanek
deshi 1 szklanek
cukier 4 łyżek stołowych
Wykonanie:
1. Częściowo zamrożone mięso pokrajać na bardzo cienkie poziome płaty. 2. Połączyć składniki sosu, wlać do dzbanka, postawić na stole obok 4 miseczek zawierających całe żółtka. 3. Większą, głęboką patelnię umieścić na przenośnej płytce gazowej lub elektrycznej, postawić na lub obok nakrytego stołu. 4. Wyłożyć wołowinę, jarzyny, twaróg i makaron na duży półmisek, postawić przy patelni. 5. Mocno rozgrzaną patelnię, smarować nabitym na widelec kawałkiem łoju. 6. Włożyć 1/4 mięsa, lekko obsmażyć, aż straci czerwony kolor. 7. Do 1/4 sosu, dodać trochę makaronu, jarzyn i twarogu, dusić przez 3 min. (jarzyny muszą być chrupkie): 8. Każdy biesiadnik wybiera sobie kawałki mięsa, jarzyny, ser i makaron, zanurza przed jedzeniem w miseczce z żółtkiem. 9. Pozostałe składniki smażyć stopniowo w miarę ubywania potrawy. Proporcje dla 6-8 osób
Uwagi:
pory pokrajane w ukośne paski, małe pieczarki, kapusta pekińska podzielonej na cząstki, 2 kawałki świeżego tofu (twaróg sojowy) osączonego, pokrajanego w dużą kostkę, makaron shirataki lub chiński wermiszel ugotowany bez soli, wypłukany, osączony
Sos: 1/2 szklanki shoyu (japoński sos sojowy) 1 szklanka deshi (japoński wywar) 4 łyżki cukru
Kuchnia Japońska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1887/Wolowina-w-sosie-sojowym-sukiyaki