ßßß Cookit - przepis na Nadziewane muszle makaronowe

Nadziewane muszle makaronowe

nazwa

Wykonanie

Od dawna chodził za mną taki makaron. Miałam rozmrożone mięso mielone, muszle kupiłam już jakiś czas temu i czekały, aż je wykorzystam. Ponieważ mięsa było mało, to ugotowałam tylko 5 muszelek. I to było w sam raz na jedną porcję :)
Składniki:
5 dużych muszli makaronowych
ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało)
2 plastry sera żółtego
1 mała cebula lub kawałek białej części pora
2 nieduże pieczarki
pieprz
Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy muszle. Gotujemy al dente, czyli na półtwaro. Ja gotowałam troszkę za długo bo 12 minut i jedna muszla mi pękła. Proponuję gotować ok. 8 minut i po tym czasie sprawdzić
Gdy makaron się gotuje, obieramy i myjemy pieczarki, kroimy w kosteczkę
Cebulę również obieramy i kroimy w kosteczkę
Na patelnię wrzucamy mięso z cebulą i pieczarkami i smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem
Ser żółty kroimy w kwadraty
Podsmażone mięso z cebulka i pieczarkami nakładamy łyżeczką do muszli
Na każde nadzienie nakładamy po dwa kwadraciki sera żółtego
Nagrzewamy piekarnik (u mnie termoobieg) na 200 stopni i wkładamy muszle na środkową półkę. Pieczemy ok. 15 minut, aż ser się stopi
Można podać z surówką z białej lub pekińskiej kapusty
Na zdrowie :)
Biorę udział w akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/08/nadziewane-muszle-makaronowe.html