ßßß
Składniki4 pojedyncze piersi z kurczaka35 dkg. mięsa mielonego40 dkg. pieczarek3 cebule15 dkg. sera żółtego1 porpieprz, sólSos cebulowy1 szkl.śmietanki 30%1 zupa cebulowa w proszku1 jajkoSposób przygotowaniaPiersi z kurczaka poprzecinać na połowy, cienko rozbić, mięso mielone doprawić pieprzem i solą. Pieczarki pokroić i udusić z cebulą pokrojoną w pół krążki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z pokrojonym porem.Spód naczynia żaroodpornego albo blaszki wysmarować cienko masłem wyłożyć jedną część płatów z kurczaka na to rozprowadzić połowę pieczarek z cebulą, następnie położyć kupkami mięso mielone i połowę masy z sera i pora, pozostałe pieczarki całość przykryć płatami z kurczaka i serem z porem.Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i zalać przygotowaną zapiekankę. Piec w temp. około 180*C do uzyskania miękkości składników. Podawać z ryżem na sypko.