Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
wątroba cielęca 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
słonina 150 gramów
śmietana 0,5 szklanek
rodzynki 3 łyżek stołowych
kolendra 0,5 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
pieprz biały według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Wątrobę opłukać, osuszyć i usunąć błony. Oczyszczoną
cebulę drobno pokroić, zeszklić na
maśle, przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać
wino i
rodzynki.
Kolendrę wymieszać ze
skórką cytrynową,
solą i
pieprzem, natrzeć wątrobę tą mieszanką, owinąć plastrami
słoniny, obwiązać nitką, włożyć do naczynia z
cebulą i piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną wątrobę pokroić na plastry ( wcześniej usunąć
słoninę i nitkę) i ułożyć na talerzu.Sos z pieczenia wymieszać ze
śmietaną, podgrzać, polać plastry wątroby. Podawać z
ryżem i
szpinakiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: