ßßß Cookit - przepis na Wątroba cielęca pieczona w winie i rodzynkach

Wątroba cielęca pieczona w winie i rodzynkach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
wątroba cielęca 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
słonina 150 gramów
śmietana 0,5 szklanek
rodzynki 3 łyżek stołowych
kolendra 0,5 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
pieprz biały według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wątrobę opłukać, osuszyć i usunąć błony. Oczyszczoną cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać wino i rodzynki. Kolendrę wymieszać ze skórką cytrynową, solą i pieprzem, natrzeć wątrobę tą mieszanką, owinąć plastrami słoniny, obwiązać nitką, włożyć do naczynia z cebulą i piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną wątrobę pokroić na plastry ( wcześniej usunąć słoninę i nitkę) i ułożyć na talerzu.
Sos z pieczenia wymieszać ze śmietaną, podgrzać, polać plastry wątroby. Podawać z ryżem i szpinakiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7281/Watroba-cieleca-pieczona-w-winie-i-rodzynkach