ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 4 szklanekmargaryna 1 kostekjajka 2 sztukbiałko 1 sztukdrożdże 50 gramówśmietana 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 10 gramówdżem 1 sztukcukier według uznaniaWykonanie:Przesianą mąkę posiekać z margaryna, dodać drożdże, jajka, śmietanę, cukier waniliowy i wyrobić ciasto. Zawinąć je w lnianą ściereczkę i włożyć do dużego garnka z letnią wodą, gdy wypłynie, wyjąć. Rozwałkować na placek grubości 0,5 cm, pokroić na kwadraty o bokach ok. 12 cm. posmarować dżemem, zostawiając wokół margines ciasta szerokości 1 - 1,5 cm, zwinąć kształtne rogaliki. Wierzch każdego umoczyć w rozkłóconym białku, po czym zanurzyć w cukrze i ułożyć na natłuszczonej blasze posypanej mąka. Piec w 190 stopniach do chwili, aż rogaliki pięknie się zrumienią.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryPowyżej 1 rokuKomentarze:Autor: przepisData: 2010-11-27bardzo dobre rogalikiAutor: przepisData: 2010-11-27bardzo dobre rogalikiAutor: przepisData: 2010-11-27bardzo dobre rogalikiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: