ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z krokiecikami z porów

Szaszłyki z krokiecikami z porów

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
piersi z kurczaka 600 gramów
oliwa 4 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
pory (tylko białe części)500 gramów
jajka 1 sztuk
ciasto filo - płaty 2 sztuk
olej arachidowy 1 litrów
sos tatarski 8 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Umyte, osuszone mięso pokroić w kostkę. Nadziać je na patyczki, ułożyć na płaskim dużym talerzu, pokropić marynatą, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.
Szaszłyki piec ok. 10 minut w 200 stopniach.
Oczyszczone pory pokroić w plasterki i blanszować 5 minut w osolonym wrzątku. Osączyć, przełożyć do salaterki, wymieszać z roztrzepanym jajkiem, solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 6 kawałków i skropić wodą. Każdym płatem ciasta wyłożyć oddzielną foremkę. Na cieście położyć pory. Zamknąć pakieciki, zawijając brzegi ciasta do środka i naciskając brzegi palcami. Wyjąć krokieciki z foremek, włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć, aż się zrumienią, ale nie mocno. Podawać od razu z szaszłykami i sosem tatarskim.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6393/Szaszlyki-z-krokiecikami-z-porow