Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
piersi z kurczaka 600 gramów
oliwa 4 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
pory (tylko białe części)500 gramów
jajka 1 sztuk
ciasto filo - płaty 2 sztuk
olej arachidowy 1 litrów
sos tatarski 8 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Oliwę wymieszać z
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem. Umyte, osuszone
mięso pokroić w kostkę. Nadziać je na patyczki, ułożyć na płaskim dużym talerzu, pokropić marynatą, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.Szaszłyki piec ok. 10 minut w 200 stopniach.Oczyszczone
pory pokroić w plasterki i blanszować 5 minut w osolonym wrzątku. Osączyć, przełożyć do salaterki, wymieszać z roztrzepanym
jajkiem,
solą i
pieprzem.Ciasto podzielić na 6 kawałków i skropić
wodą. Każdym płatem ciasta wyłożyć oddzielną foremkę. Na cieście położyć
pory. Zamknąć pakieciki, zawijając brzegi ciasta do środka i naciskając brzegi palcami. Wyjąć krokieciki z foremek, włożyć do rozgrzanego
oleju. Smażyć, aż się zrumienią, ale nie mocno. Podawać od razu z szaszłykami i
sosem tatarskim.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: