Wykonanie
Prasopita to grecki placek z nadzieniem
porowo-
serowym. Można wykorzystać do niego gotowe
ciasto filo, tym samym bardzo upraszczając przepis. Serdecznie go polecam, bo to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wyrazisty farsz świetnie komponuje się z chrupiącym
ciastem. Całość jest lekka, aromatyczna, po prostu pyszna! Znana jest przede wszystkim wersja ze
szpinakiem, ale to ta z
porem powinna być numerem jeden.Prasopita- 2 duże
pory- 2 łyżki
oliwy- 250g
sera feta- 100g
ricotty- 2
jajka-
sól,
pieprz- 5 arkuszy
ciasta filo- 1 łyżka
oleju1) Oczyszczone
pory pokroić w plastry.2) Podsmażyć na
oliwie, aż zmiękną i się zesłocą.3) Przełożyć do miski i przestudzić.4) Dodać
sery i
jajka, dokładnie wymieszać i doprawić.5) Okrągłą formę do tarty posmarować
olejem.6) Wyłożyć ją arkuszami
ciasta filo, smarując każdy
olejem.7) Przełożyć nadzienie, zawinąć ciasto i posmarować
olejem.8) Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut, w połowie czasu przykryć, by ciasto się nie spaliło i odsłonić pod koniec.Czas przygotowania: 1 1/4 godzinyLiczba porcji: 4Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal