Wykonanie
« Powrót  Porzeczkowiec
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
masło 100 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
migdały - mielone 150 gramów
mleko 0,5 litrów
porzeczki czerwone 0,5 kilogramów
cukier puder według uznaniaWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na krem, dodając po
jajku. Do masy jajecznej dodać przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem i
migdałami. Dolać tyle
mleka, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej
śmietany. Połowę ciasta wylać do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu ułożyć oczyszczone, osuszone
porzeczki (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), pozostawiając ok. 1cm wolnego brzegu. Zalać pozostałym
ciastem. piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto obficie oprószyć
cukrem pudrem i udekorować gałązkami
porzeczek.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: