ßßß Cookit - przepis na Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Porzeczkowiec
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
masło 100 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
migdały - mielone 150 gramów
mleko 0,5 litrów
porzeczki czerwone 0,5 kilogramów
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na krem, dodając po jajku. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i migdałami. Dolać tyle mleka, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany. Połowę ciasta wylać do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu ułożyć oczyszczone, osuszone porzeczki (kilka gałązek pozostawić do dekoracji), pozostawiając ok. 1cm wolnego brzegu. Zalać pozostałym ciastem. piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto obficie oprószyć cukrem pudrem i udekorować gałązkami porzeczek.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9201/Porzeczkowiec