ßßß Cookit - przepis na Płonące banany

Płonące banany

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
banany 4 sztuk
masło 4 łyżek stołowych
cukier 4 łyżek stołowych
likier bananowy 40 mililitrów
pomarańcza 2 sztuk
cytryna 0,5 sztuk
brandy 40 mililitrów
kumkwaty 2 sztuk
Wykonanie:
Pomarańcze przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok. Sos wycisnąć także z cytryny. Kumkwaty pokroić w plasterki. Banany obrać i ewentualnie pokroić wzdłuż na połówki. Kumkwaty i banany podsmażyć na maśle na jasny kolor. Owoce wyjąć z patelni i trzymać w cieple. Do pozostałego w patelni masła dosypać cukier i podgrzewać mieszając, aż się skarmelizuje, zalać likierem bananowym i sokami z cytrusów. Zagotować. Do sosu ponownie włożyć banany i w nim podgrzać. Przełożyć na ogrzane talerzyki, polać brandy i podpalić. Serwować płonące.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5148/Plonace-banany