Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 50 gramów
jajka 2 sztuk
mleko 1 szklanek
masło 50 gramów
cukier 200 gramów
jagody 300 gramów
cukier puder według uznania
płatki migdałowe według uznaniaWykonanie:Przesiać 1/3
maki do miski,
drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru i rozrobić
mlekiem, wlać je do
mąki i wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ubić na parze
jajko i
żółtko z pozostałym
cukrem, a także rozpuścić
masło. Gdy rozczyn zwiększy objętość, wsypać do niego resztę
mąki, dodać utarte
jajka oraz
mleko, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Oczyszczone
jagody wrzucić do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnej, wąskiej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w 175 stopniach. Zimne ciasto posypać
cukrem pudrem i
płatkami migdałowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: