ßßß Cookit - przepis na Piernik żydowski

Piernik żydowski

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
miód sztuczny 250 gramów
cukier 250 gramów
napar mocnej kawy 2 szklanek
jajko 1 sztuk
masło 70 gramów
mąka 3 szklanek
soda oczyszczona 2 łyżek deserowych
przyprawa do piernika 2 łyżek deserowych
jabłko 1 sztuk
bakalie 250 gramów
Wykonanie:
Miód z masłem, cukrem i przyprawą rozpuścić w garnku ustawionym na małym ogniu na płytce ochronnej. Wystudzić, dodać kawę i mąkę z sodą oraz jajko. Dobrze utrzeć mikserem. Dodać drobno pokrojone bakalie(rodzynki, śliwki suszone, orzechy włoskie) i starte jabłko, wymieszać. Wylać ciasto do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60-75 min w 170 stopniach. Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
Uwagi:
Można użyć miód sztuczny pół na pół z prawdziwym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7036/Piernik-zydowski