ßßß Cookit - przepis na (Upside-Down Toffee Apple Brownies)

(Upside-Down Toffee Apple Brownies)

nazwa

Wykonanie

Odwrócone brownies z jabłkami zaciekawiło mnie już dawno i potrzebowałam tylko takiego poranka jak dziś, żeby je zrobić. Zdjęcie w książeczce i przepis przeglądałam kilka razy, nie wiem dlaczego dopiero wtedy gdy już byłam w trakcie robienia ciasta, zauważyłam małe " brownies " w nazwie. Tak to, brownies, ale nie typowo czekoladowe. Swą brązowa barwę zawdzięcza cukrowi trzcinowemu muscovado. Cukier ten jest też sprawcą pysznej skorupki toffi, która w czasie pieczenia jest na dole, a po nim, na górze ciasta. To "do góry nogami" ciasto, ma lekko piernikowy aromat, pochodzącą z jabłek wilgotność i chrupiące laskowe orzeszki. W sam raz do porannej kawy:)
Przepis pochodzi z książeczki "Coffee morning cakes" .
Odwrócone brownies z jabłkami
115 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
175 g cukru light muscovado
2 jajka, roztrzepane
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki przyprawy mixed spice(do pierników)
2 jabłka, oczyszczone z gniazd nasiennych, obrane i starte
85 g orzechów laskowych, posiekanych
"polewa"
85 g cukru light muscovado
55 g masła
1 jabłko deserowe, oczyszczone z gniazda nasiennego i pokrojone w cienkie plastry
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Natłuszczamy kwadratową formę o wymiarach 23 cm.
Aby zrobić wierzch ciasta czyli "polewę", cukier muscovado i masło umieszczamy w naczyniu i delikatnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników. Wlewamy do przygotowanej foremki. Na miksturę kładziemy plasterki jabłka.
Aby zrobić brownies, masło i cukier umieszczamy w misce i dobrze ucieramy, stopniowo dodajemy jajka i ucieramy.
Mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieszankę przypraw i dodajemy do przygotowanej mikstury. Mieszamy, dodajemy starte jabłka i posiekane orzechy i znowu mieszamy.
Miksturę wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 35-40 minut. Pozostawiamy w foremce 10 min aby przestygło, po czym odwracamy foremkę do góry nogami, w ten sposób wyjmując ciasto. Kroimy na kwadraty.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/09/upside-down-toffee-apple-brownies.html