Wykonanie
Odwrócone brownies z
jabłkami zaciekawiło mnie już dawno i potrzebowałam tylko takiego poranka jak dziś, żeby je zrobić. Zdjęcie w książeczce i przepis przeglądałam kilka
razy, nie wiem dlaczego dopiero wtedy gdy już byłam w trakcie robienia ciasta, zauważyłam małe " brownies " w nazwie. Tak to, brownies, ale nie typowo
czekoladowe. Swą brązowa barwę zawdzięcza cukrowi trzcinowemu muscovado.
Cukier ten jest też sprawcą pysznej skorupki
toffi, która w czasie pieczenia jest na dole, a po nim, na górze ciasta. To "do góry nogami" ciasto, ma lekko piernikowy aromat, pochodzącą z
jabłek wilgotność i chrupiące laskowe orzeszki. W sam raz do porannej
kawy:)Przepis pochodzi z książeczki "Coffee morning cakes" .

Odwrócone brownies z
jabłkami115 g
masła, plus dodatkowo do natłuszczenia175 g
cukru light muscovado2
jajka, roztrzepane200 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 1/2 łyżeczki
przyprawy mixed spice(do pierników)2
jabłka, oczyszczone z gniazd nasiennych, obrane i starte85 g
orzechów laskowych, posiekanych"polewa"85 g
cukru light muscovado55 g
masła1
jabłko deserowe, oczyszczone z gniazda nasiennego i pokrojone w cienkie plastryPiekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Natłuszczamy kwadratową formę o wymiarach 23 cm.Aby zrobić wierzch ciasta czyli "polewę",
cukier muscovado i
masło umieszczamy w naczyniu i delikatnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników. Wlewamy do przygotowanej foremki. Na miksturę kładziemy plasterki
jabłka.Aby zrobić brownies,
masło i
cukier umieszczamy w misce i dobrze ucieramy, stopniowo dodajemy
jajka i ucieramy.Mieszamy razem
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
mieszankę przypraw i dodajemy do przygotowanej mikstury. Mieszamy, dodajemy starte
jabłka i posiekane
orzechy i znowu mieszamy.Miksturę wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy 35-40 minut. Pozostawiamy w foremce 10 min aby przestygło, po czym odwracamy foremkę do góry nogami, w ten sposób wyjmując ciasto. Kroimy na kwadraty.
