Wykonanie

Pyszna. A już myślałam, że nie będzie udana. Okazało się jednak, że wygrywa np. ze świetnym kruchym
ciastem z
wiśniami, przygotowanym przez Babcię. Wygląda niepozornie (mam słabość do takich;D), ale kryje dodatek (i to spory) mielonych
orzechów laskowych, które nadają mu swój specyficzny, doskonały smak. W połączeniu z
przyprawą piernikową tworzy świetną całość . Z czasem krajanka jest jeszcze lepsza, ale pewnie nie zdążę sprawdzić tego dokładniej...;)- 180g miękkiego
masła- 100g
cukru- 3
jajka- 80g
mąki- 200g mielonych
orzechów laskowych- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
przyprawy do piernika- 1 starte
jabłkoMasło zmiksować z
cukrem, dodając po jednym
jajka.Wymieszać suche składniki i dodać razem ze startym
jabłkiem do masy.Dokładnie zmiksować i przełożyć do wysmarowanej i wysypanej
bułką tartą formy,najlepiej prostokątnej, o bokach długości ok. 20cm.Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut.Po ostudzeniu pokroić na kawałki i włożyć do szczelnego pudełka.Najlepiej smakuje na trzeci dzień.Przepis na ciasto piernikowo-
orzechowe z
czekoladą znalazłam w (pysznym) dodatku do Newsweeka,który przygotowała Liska, ale zrobiłam je w formie krajanki bez
czekolady, bo jej nie miałam;)Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 16Kaloryczność jednej porcji: 230 kcal