ßßß Cookit - przepis na Placuszki z wątróbką

Placuszki z wątróbką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wątróbki drobiowe 150 gramów
mąka 8 łyżek stołowych
cebula 1 - 2 sztuk
jajka 2 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
przyprawa warzywna 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Umytą, osączoną wątróbkę pokroić w drobniutką kostkę. Mąkę wymieszać z jajkami i 2 szklankami zimnej wody. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany (jeśli wyjdzie zbyt gęste, rozcieńczyć je wodą, a jeśli będzie za rzadkie - zagęścić mąką). Dodać wątróbki, posiekaną cebulę, natkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej kłaść łyżką ciasto, formując z niego nieduże placuszki, smażyć je z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z sezonową surówką lub ogórkami małosolnymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7127/Placuszki-z-watrobka