Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
truskawki 1,5 szklanek
jajka 3 szklanek
cukier 7 łyżek stołowych
mleko 0,75 szklanek
śmietana kremówka 0,5 szklanek
cukier puder 2 łyżek stołowych
truskawki według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
truskawki osuszyć. Zmiksować taką ilość, aby uzyskać 3/4 szklanki przecieru i wstawić go do lodówki. Resztę
truskawek zostawić do dekoracji.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę.
Mleko zagotować i gorące wlewać, mieszając, do ubitej masy. Dalej ubijać na parze, do uzyskania konsystencji gęstej
śmietany. Ostudzić i ubijając połączyć z przecierem. Wstawić do zamrażalki na 3 godziny. W tym czasie 2
razy wyjąć, ubić trzepaczką i włożyć z powrotem do zamrażarki. Jeśli po tym czasie
lody nie są dostatecznie zamrożone, zwiększyć czas zamrażania. Gotowe
lody udekorować
bitą śmietana z kolorowym
cukrem pudrem i odłożonymi
owocami.Uwagi:
Lody można sporządzać także z innymi miękkimi
owocami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: