Wykonanie
Lody domowej roboty…
śmietankowo –truskawkowe. Idealna konsystencja bez dodatku
jajek i bez kilkukrotnego miksowania podczas zamrażania! Szybkie i proste wykonanie!
Składniki:500 ml
śmietany kremówki 30-36%2 łyżki
cukru pudru350 g
mleka zagęszczonego 7,5%500 g
truskawek3/4 szklanki
cukruWykonanie:
Truskawki myjemy pod bieżącą
wodą i kroimy na połówki. Wrzucamy na patelnię i zasypujemy
cukrem. Trzymamy na ogniu do czasu aż
cukier się rozpuści, a sok się zredukuje tworząc
truskawkową gęstą masę. Odstawiamy do wystygnięcia.W wysokim naczyniu ubijamy
słodzone mleko zagęszczone (ubije się dość ładnie, ale nie na bardzo sztywną pianę). Do ubitego
mleka dodajemy zimną masę
truskawkową i mieszamy. Odstawiamy.W innym naczynia ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną
śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder.
Śmietanę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą lub plastikowego pojemnika. Następnie dolewamy ubite
mleko z masą
truskawkową i niedbale mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Na ok.15 minut przed podaniem
lody wyciągamy z zamrażalnika. Podajemy ze świeżymi
truskawkami lub same.Smacznego!