ßßß

Składniki:500 ml śmietany kremówki 30-36%2 łyżki cukru pudru350 g mleka zagęszczonego 7,5%500 g truskawek3/4 szklanki cukruWykonanie:Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na połówki. Wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Trzymamy na ogniu do czasu aż cukier się rozpuści, a sok się zredukuje tworząc truskawkową gęstą masę. Odstawiamy do wystygnięcia.W wysokim naczyniu ubijamy słodzone mleko zagęszczone (ubije się dość ładnie, ale nie na bardzo sztywną pianę). Do ubitego mleka dodajemy zimną masę truskawkową i mieszamy. Odstawiamy.W innym naczynia ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietanę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą lub plastikowego pojemnika. Następnie dolewamy ubite mleko z masą truskawkową i niedbale mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Na ok.15 minut przed podaniem lody wyciągamy z zamrażalnika. Podajemy ze świeżymi truskawkami lub same.Smacznego!