Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 55 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kuropatwa 4 sztuk
słonina 25 dekagramów
masło 1 łyżek stołowych
szałwia według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniarosół według uznania
śmietana według uznaniaWykonanie:
Młode kuropatwy poznaje się po żółtych nóżkach, czarnym dziobie i giętkiej kości piersiowej: stare mają dziób białawy nóżki - zielonkawe, a kość piersiowa jest niepodatna na ucisk. Stare
kuropatwy można użyć do duszenia. Oskubane i opalone
kuropatwy wypatroszyć, wymyć. nasolié i włożyć do każdej
tuszki po pęczku dobrze wypłukanej
szałwii. Zawinąć je w plastry
słoniny, obwiązać nicią. Ułożyć w brytfannie, polać stopionym
masłem lub
margaryną i upiec w nagrzanym piekarniku (ok. 45 min). Po upieczeniu wyjąć
szałwię, do powstałego sosu dodać kilka łyżek rosołu i
śmietany. Częścią sosu skropić
kuropatwy, resztę przelać do sosjerki. Podawać z
ziemniakami lub
białym pieczywem i
zieloną sałatą.Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: