Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegomielony suchy
mak 1 szklanek
masło 0,5 kostek
jajka 3 sztuk
kasza manna 3 łyżek stołowych
jabłka winne 1 kilogramów
aromat rumowy według uznania
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowychWykonanie:Obrane
jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Miękkie
masło zmiksować z
cukrem i
żółtkami na puszystą masę, dodać
mak, starte
jabłka,
suchą kaszę manna, aromat,
proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę ubitą na sztywno z
białek i delikatnie, łyżką, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą średniej tortownicy. Piec ok. 50 min w 175 stopniach. Wystudzić. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem albo polukrować gotową polewą białą lub
czekoladową.Uwagi:Jeśli nie mamy mielonego
maku, możemy go zmielić porcjami w młynku do
kawy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia JapońskaKomentarze:Autor: JasminData: 2010-12-03Bogactwo witamin i minerałów pod pyszną postaciąAutor: patData: 2009-08-21Ciasto super! Takie lekkie dla brzuszka ;) smak nietypowy, ale bardzo polecam :)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: