ßßß Cookit - przepis na Japońska szarlotka

Japońska szarlotka

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
mielony suchy mak 1 szklanek
masło 0,5 kostek
jajka 3 sztuk
kasza manna 3 łyżek stołowych
jabłka winne 1 kilogramów
aromat rumowy według uznania
cukier 1 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Obrane jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodać mak, starte jabłka, suchą kaszę manna, aromat, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę ubitą na sztywno z białek i delikatnie, łyżką, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą średniej tortownicy. Piec ok. 50 min w 175 stopniach. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem albo polukrować gotową polewą białą lub czekoladową.
Uwagi:
Jeśli nie mamy mielonego maku, możemy go zmielić porcjami w młynku do kawy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Japońska
Komentarze:
Autor: Jasmin
Data: 2010-12-03
Bogactwo witamin i minerałów pod pyszną postacią
Autor: pat
Data: 2009-08-21
Ciasto super! Takie lekkie dla brzuszka ;) smak nietypowy, ale bardzo polecam :)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7031/Japonska-szarlotka