ßßß
800-900g gotowej masy makowej2 5 0g masła5 łyżek mąki5 łyżek kaszy mannej2 lyżeczki proszku do pieczenia6 jajek L1/2 szklanki cukru3 jabłka1 tabliczka mlecznej czekolady100g kandyzowanej mieszanki owocowej100g wiśni kandyzowanych1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.2. Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania puchu. Ciągle miksując dodajemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia a na sam koniec masę makową.3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.5. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną wody lub mleka, smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy kandyzowana mieszanką owocową, dekorujemy kandyzowanymi wiśniami.

