ßßß Cookit - przepis na Królik w winnej potrawce

Królik w winnej potrawce

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
królik 4 sztuk
wino czerwone 1 szklanek
vegeta 1 łyżek stołowych
śliwki suszone 10 sztuk
cebula 1 sztuk
goździk 1 sztuk
olej słonecznikowy tłoczony na zimno 1 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
śmietana 1 łyżek stołowych
galaretka porzeczkowa 1 łyżek deserowych
mąka 1 łyżek stołowych
masło 5 dekagramów
pieczarka 3 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
W przeddzień zamarynować pokrojonego królika w zalewie z wina (w zastępstwie można wziąć wodę zakwaszoną octem winnym), roztartego czosnku, cebuli i goździków. Wrzucić razem śliwki do namoczenia. Rozgrzać w szybkowarze masło, obrumienić na nim wyjęte z zalewy i osuszone w ściereczce kawałki królika, obsypane przed zrumienieniem mąką, wlać zalewę, w której moczył się królik wrzucić pieczarki, wypestkowane śliwki, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru sos wymieszać dobrze z galaretką porzeczkową i śmietanką. Podawać królika polanego sosem.
Uwagi:
4 Porcje królika, olej sojowy lub inny
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1619/Krolik-w-winnej-potrawce