Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
królik 4 sztuk
wino czerwone 1 szklanek
vegeta 1 łyżek stołowych
śliwki suszone 10 sztuk
cebula 1 sztuk
goździk 1 sztuk
olej słonecznikowy tłoczony na zimno 1 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
śmietana 1 łyżek stołowych
galaretka porzeczkowa 1 łyżek deserowych
mąka 1 łyżek stołowych
masło 5 dekagramów
pieczarka 3 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:W przeddzień zamarynować pokrojonego
królika w zalewie z
wina (w zastępstwie można wziąć
wodę zakwaszoną
octem winnym), roztartego
czosnku,
cebuli i
goździków. Wrzucić razem
śliwki do namoczenia. Rozgrzać w szybkowarze
masło, obrumienić na nim wyjęte z zalewy i osuszone w ściereczce kawałki
królika, obsypane przed zrumienieniem
mąką, wlać zalewę, w której moczył się
królik wrzucić
pieczarki, wypestkowane
śliwki, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru sos wymieszać dobrze z
galaretką porzeczkową i
śmietanką. Podawać
królika polanego sosem.Uwagi:4 Porcje
królika,
olej sojowy lub innyPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: