ßßß
Składniki:- parę sztuk suszonych podgrzybków lub prawdziwków,- 10 sztuk pieczarek,- 1 cebula,- 1 łyżka mąki,- 1/4 szklanki słodkiej śmietany,- sól i pieprz do smaku,- 2 łyżki masła.Sposób wykonania:Suszone grzybki zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na godzinę. W tym czasie polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i wkładamy na rozgrzane masło. Obsmażamy krótko z każdej strony. W osobnym garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzucamy pieczarki pokrojone w większe kawałki, a po paru minutach również grzybki pokrojone w paseczki wraz z wywarem grzybowym. Wszystko łączymy z polędwiczką pokrojoną w grubsze plastry. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości. Gdy polędwiczka jest już wystarczająco miękka, sos zaciągamy mąką wymieszaną w śmietanie i ewentualnie doprawiamy do smaku.Taki sos idealnie nadaje się do kaszy lub kładzionych klusek.