ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomleko 3 łyżek stołowychcukier 125 gramówbudyń waniliowy 1 sztukherbatniki korzenne 100 gramówmasło 500 gramówcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptajajka 3 sztukmąka 150 gramówmąka ziemniaczana 50 gramówproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychdżem wiśniowy 100 gramówwiśnie kandyzowane według uznaniacukier puder 2 łyżek stołowychWykonanie:Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, przykryć folią i wystudzić. Połamane herbatniki włożyć do woreczka foliowego i rozwałkować wałkiem tak, aby ciastka dokładnie się pokruszyły. Miękkie 125g masła utrzeć z solą, cukrem waniliowym oraz cukrem. Ucierając, dodawać stopniowo po jajku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dodać mleko i herbatniki, wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy w kształcie gwiazdy, wyrównać. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przykryć je folią aluminiową.Zimne ciasto przeciąć na pół. Spód posmarować dżemem. Miękkie 375g masła utrzeć na puch. Ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń. Całość utrzeć na puszysty krem. 2/3 kremu nałożyć na dżem i przykryć go 2 plackiem oraz posmarować go resztą kremu i ozdobić gwiazdę kandyzowanymi wiśniami oraz posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: