ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa swojska

Kiełbasa swojska

Wykonanie

« Powrót  
Kiełbasa swojska
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 40
(z pieczeniem / smażeniem): 360 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
wieprzowina 5 kilogramów
słonina 1/2 kilogramów
sól 6 łyżek stołowych
saletra 1 łyżek stołowych
czosnek 10 ząbki
pieprz czarny mielony 1 łyżek deserowych
kiełbaśnica 8 metrów 1 sztuk
Wykonanie:
Wieprzowinę pokroić w drobną kostkę. Sól wymieszać z saletrą i przyprawami, dodać do mięsa i dodając stopniowo wywar mieszać i wyrabiać jak ciasto, aż do całkowitego wchłonięcia wywaru. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę słoninę i wymieszać aż do równomiernego rozmieszczenia kostek słoniny w masie mięsnej. Ułożyć w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm, wyrównać powierzchnię i pozostawić w temperaturze pokojowej na dobę. Osłonki napełnić masą dość ściśle, a końce związać mocnym sznurkiem, formując odcinki długości 35 - 40 cm. Zawiesić kiełbasy w chłodnym przewiewnym miejscu na około 4 godziny, a następnie wędzić ciepłym dymem przez 3 godziny, ostudzić i przenieść do chłodnej, suchej spiżarni.
Uwagi:
Ta kiełbasa jest średnio trwała lepiej przechowywać ją w lodówce.
Autor: edl26
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: nn
Data: 2012-01-28
Mimo wszystko brakuje mi odrobiny cukru, żeby zadziałała z saletrą.
Autor: ,lidia
Data: 2010-12-14
nie wiem z czego ma byc wywar i jaka ilosc?
Autor: mor
Data: 2010-12-10
moim zdaniem tylko sól pieprz i czosnek
Autor: staś
Data: 2010-11-08
saletra to jest chyba PEKLOSÓL dodawany do wędlin
Autor: edos
Data: 2010-10-06
człowiku jak ty nie wiesz do czego służy saletra to nie pisz !!! fajny przepis
Autor: endriu
Data: 2010-03-14
przepis lux
Autor: kris
Data: 2009-12-22 jak nie wiesz co to jest saletra do mięs to się nie udzielaj.
Autor: jo
Data: 2009-12-16
weż facet się za szydełkowanie a nie podtruwanie niespełnionych kucharzy
Autor: miro
Data: 2009-11-03
saletra? człwieku ,takie przepisy znalazłeś chyba w drogerii!!!!!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5630/Kielbasa-swojska