Wykonanie
« Powrót  
Kiełbasa swojskaDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 360 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
wieprzowina 5 kilogramów
słonina 1/2 kilogramów
sól 6 łyżek stołowychsaletra 1 łyżek stołowych
czosnek 10 ząbki
pieprz czarny mielony 1 łyżek deserowychkiełbaśnica 8 metrów 1 sztukWykonanie:
Wieprzowinę pokroić w drobną kostkę.
Sól wymieszać z saletrą i przyprawami, dodać do
mięsa i dodając stopniowo
wywar mieszać i wyrabiać jak ciasto, aż do całkowitego wchłonięcia
wywaru. Następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę
słoninę i wymieszać aż do równomiernego rozmieszczenia kostek
słoniny w
masie mięsnej. Ułożyć w naczyniu warstwą o grubości ok. 20 cm, wyrównać powierzchnię i pozostawić w temperaturze pokojowej na dobę. Osłonki napełnić masą dość ściśle, a końce związać mocnym sznurkiem, formując odcinki długości 35 - 40 cm. Zawiesić
kiełbasy w chłodnym przewiewnym miejscu na około 4 godziny, a następnie wędzić ciepłym
dymem przez 3 godziny, ostudzić i przenieść do chłodnej, suchej spiżarni.Uwagi:Ta
kiełbasa jest średnio trwała lepiej przechowywać ją w lodówce.Autor: edl26Zobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: nnData: 2012-01-28Mimo wszystko brakuje mi odrobiny
cukru, żeby zadziałała z saletrą.Autor: ,lidiaData: 2010-12-14nie wiem z czego ma byc
wywar i jaka ilosc?Autor: morData: 2010-12-10moim zdaniem tylko
sól pieprz i
czosnekAutor: staśData: 2010-11-08saletra to jest chyba PEKLOSÓL dodawany do
wędlinAutor: edosData: 2010-10-06człowiku jak ty nie wiesz do czego służy saletra to nie pisz !!! fajny przepisAutor: endriuData: 2010-03-14przepis luxAutor: krisData: 2009-12-22 jak nie wiesz co to jest saletra do
mięs to się nie udzielaj.Autor: joData: 2009-12-16weż facet się za szydełkowanie a nie podtruwanie niespełnionych kucharzyAutor: miroData: 2009-11-03saletra? człwieku ,takie przepisy znalazłeś chyba w drogerii!!!!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: