ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Tiramisu
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
biszkopty podłużne (paczki)2 sztuk
serek mascarpone 500 gramów
żółtka 5 sztuk
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
wino marsala 0,5 szklanek
napar mocnej kawy 0,75 szklanek
likier amaretto 0,25 szklanek
mąka 1 szczypta
kako 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę. Ubijać na parze, stopniowo dolewając marsale. Gdy krem zgęstnieje, przestać ogrzewać, ale dalej ubijać. gdy przestygnie, dodawać stopniowo serek.
Kawę wymieszać z likierem. W płaskim, prostokątnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów, nasączyć je połową kawy. na biszkoptach rozsmarować polowe kremu. Ułożyć kolejna warstwę biszkoptów, nasączyć kawą, rozsmarować pozostały krem, wyrównać. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Wykrawać kwadraty, wyjmować na talerz łopatka. Przed podaniem posypać przez sito kakao.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9939/Tiramisu