ßßß Cookit - przepis na Torcik cappuccino

Torcik cappuccino

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
biszkopty podłużne 250 gramów
masło 125 gramów
żelatyna 6 łyżek deserowych
kawa cappuccino 3 łyżek stołowych
twarożek 250 gramów
serek maskarpone 250 gramów
cukier puder 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
śmietana kremówka 300 mililitrów
marcepan 100 gramów
cukier puder według uznania
farba spożywcza zielona według uznania
perełki spozywcze białe według uznania
śmietana kremowa 100 mililitrów
ziarnka kawy z czekolady według uznania
wiórki czekoladowe białe i ciemne według uznania
Wykonanie:
15 biszkoptów przekroić w poprzek na pół, a resztę pokruszyć. Stopione masło wymieszać z pokruszonymi biszkoptami. Masę przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Biszkopty ułożyć wokół formy, wypukłą częścią na zewnątrz i wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody i ostudzić. Kawę wymieszać w niewielkiej ilości wody, żeby się całkiem rozpuściła. Twarożek wymieszać z serkiem i cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, dodać kawę i wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić. Z masą serową wymieszać ostudzona żelatynę. Ubita śmietanę połączyć z kremem i przełożyć na przygotowany spód do tortownicy.
Marcepan zagnieść z niewielka ilością cukru pudru i farbą spożywczą. Rozwałkować i wykroić choinki i posypać je białymi perełkami. Ubić 100ml schłodzonej śmietany i przełożyć do szprycy do dekoracji. Tort udekorować choinkami, gwiazdkami ze śmietany, ziarnkami czekolady oraz wiórkami czekoladowymi. Schłodzić w lodówce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9820/Torcik-cappuccino