Wykonanie
Rewelacyjny sernik na zimno z delikatnym aksamitnym
cappuccino. Finezyjny posmak
cappuccino z mocniejszą nutą
kawy Velvet to idealne połączenie i z pewnością każdy wielbiciel tego trunku zostanie oczarowany tym sernikiem. Polecam.
300 g
sera dwukrotnie zmielonego350 ml
śmietanki kremówki1/3 szklanki
cukru pudru2,5 łyżki
żelatyny + ok. 30 ml
wody2-3 łyżki
cappuccinołyżeczka
kawy rozpuszczalnej typu velvet
biszkoptypół opakowania ptasiego mleczka o smaku
cappuccino (można użyć klasycznego)
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie - studzimy.
Ser miksujemy z
cukrem pudrem,
cappuccino i powoli ciągle mieszając wlewamy
wodę z
żelatyną. W osobnym naczyniu ubijamy
śmietankę i dodajemy do
sera i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Dno tortownicy (18 cm) wykładamy
biszkoptami namoczonymi w
mleku lub w
kawie cappuccino. Smarujemy boki
masłem i wylewamy połowę masy serowej. Wkładamy do lodówki do momentu lekkiego stężenia. Następnie układamy kostki ptasiego mleczka naokoło formy ok. 2 cm od brzegu (tak aby powstało nam w środku kółko. Ok. 4 łyżki pozostałej masy łączymy z
kawą velvet i wlewamy w miejsce powstałego "kółka". Całość zalewamy resztą masy
cappuccino. Chłodzimy do momentu całkowitego zastygnięcia. Boki ciasta możemy posypać
kakao.