ßßß Cookit - przepis na Tiramisu z sosem o smaku amaretto - test

Tiramisu z sosem o smaku amaretto - test

nazwa

Wykonanie

Najlepsze tiramisu jest to, zrobione samemu. Gdy jednak nie mamy czasu na przygotowanie tego deseru, możemy od czasu do czasu skorzystać z półproduktów, np.:
250 ml schłodzonej śmietanki 30%
100 g podłużnych biszkoptów (u mnie okrągłe)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 ml gorącej wody
Deser zawiera dwie saszetki z proszkiem. Zawartość większej saszetki wymieszać ze śmietaną, następnie mieszać mikserem na szybkich obrotach przez około 2 minuty. Odstawić do schłodzenia do lodówki.
W tym czasie przygotować sos : kawę i zawartość mniejszej saszetki wymieszać z 150 ml gorącej wody.
Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury.
Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach.
Następnie nałożyć warstwę kremu, po czym jeszcze jedną warstwę nasączonych biszkoptów i kremu.
Chłodzić w lodówce minimum 1,5 godziny. Przed podaniem deser można posypać kakao lub kawą, wedle uznania.
Opinia: Deser jest bardzo smaczny i co najważniejsze nie jest za słodki. Robi się go w 15 minut (+czas chłodzenia). Dla 4 osób wychodzą za małe porcje i za szybko znikają ;), dlatego deser polecam zrobić dla 3 osób.
Cena: 3 , 50 zł
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/09/tiramisu-z-sosem-o-smaku-amaretto.html