Wykonanie
Najlepsze tiramisu jest to, zrobione samemu. Gdy jednak nie mamy czasu na przygotowanie tego deseru, możemy od czasu do czasu skorzystać z półproduktów, np.:250 ml schłodzonej
śmietanki 30%100 g podłużnych
biszkoptów (u mnie okrągłe)2 łyżki
kawy rozpuszczalnej150 ml gorącej
wodyDeser zawiera dwie saszetki z proszkiem. Zawartość większej saszetki wymieszać ze
śmietaną, następnie mieszać mikserem na szybkich obrotach przez około 2 minuty. Odstawić do schłodzenia do lodówki.W tym czasie przygotować sos :
kawę i zawartość mniejszej saszetki wymieszać z 150 ml gorącej
wody.Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury.
Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach.Następnie nałożyć warstwę kremu, po czym jeszcze jedną warstwę nasączonych
biszkoptów i kremu.Chłodzić w lodówce minimum 1,5 godziny. Przed podaniem deser można posypać
kakao lub
kawą, wedle uznania.
Opinia: Deser jest bardzo smaczny i co najważniejsze nie jest za słodki. Robi się go w 15 minut (+czas chłodzenia). Dla 4 osób wychodzą za małe porcje i za szybko znikają ;), dlatego deser polecam zrobić dla 3 osób.Cena: 3 , 50 zł