ßßß
Składniki:-biszkopty podłużne do tiramisu-serek mascarpone 500 gr-śmietana 30%- 300 ml-kakao- 2 łyżeczki żelatyny- 4-6 przedłużonych espresso lub kawy rozpuszczalnej-woda-4-6 łyżek likieru amaretto-cukier puder lub waniliaPrzygotowanie:Przygotowujemy nasączenie: robimy espresso, dodajemy do niego likier amaretto.Przygotowujemy krem: Ubijamy śmietanę z 2-3 łyżeczkami cukru pudru lub wanilią, do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy na najmniejszych obrotach. Jeżeli masa nie jest gęsta, zagęszczamy ją wcześniej przygotowaną żelatyną ( 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody).Następnie maczamy biszkopty w nasączeniu i układamy na spodzie formy. Wykładamy na nie połowę kremu. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, a na nie resztę kremu. Krem wygładzamy i posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki.Smacznego:)