ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 11(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoszynka bez kosci (ze skórą)1,5 kilogramówvegeta według uznaniamąka 2 łyżek stołowychgoździki według uznaniawino czerwone wytrawne 0,75 litrówcebula 2 sztukliść laurowy 5 sztukziele angielskie 3 sztukpieprz 8 ziarnaWykonanie:Ponacinać skórę szynki w kratkę, natrzeć vegetą i ułożyć w naczyniu.Wino wymieszać z przyprawami oraz pokrojona w plasterki cebula. Tą marynata zalać szynkę, przykryć i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Mięso często obracać. Wyjąć z marynaty, osuszyć i zasznurować nadając szynce foremny kształt. Naszpikować goździkami, ułożyć w brytfannie i podlać marynatą. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach, polewając często najpierw marynatą, a potem tworzącym się sosem. Z upieczonej szynki usunąć nici i pokroić w plastry. Polać przecedzonym i zagęszczonym mąką sosem spod pieczeni.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: