ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona

Szynka pieczona

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 11
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka bez kosci (ze skórą)1,5 kilogramów
vegeta według uznania
mąka 2 łyżek stołowych
goździki według uznania
wino czerwone wytrawne 0,75 litrów
cebula 2 sztuk
liść laurowy 5 sztuk
ziele angielskie 3 sztuk
pieprz 8 ziarna
Wykonanie:
Ponacinać skórę szynki w kratkę, natrzeć vegetą i ułożyć w naczyniu.
Wino wymieszać z przyprawami oraz pokrojona w plasterki cebula. Tą marynata zalać szynkę, przykryć i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce. Mięso często obracać. Wyjąć z marynaty, osuszyć i zasznurować nadając szynce foremny kształt. Naszpikować goździkami, ułożyć w brytfannie i podlać marynatą. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach, polewając często najpierw marynatą, a potem tworzącym się sosem. Z upieczonej szynki usunąć nici i pokroić w plastry. Polać przecedzonym i zagęszczonym mąką sosem spod pieczeni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11270/Szynka-pieczona