Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 11(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
szynka bez kosci (ze skórą)1,5 kilogramów
vegeta według uznania
mąka 2 łyżek stołowych
goździki według uznania
wino czerwone wytrawne 0,75 litrów
cebula 2 sztuk
liść laurowy 5 sztuk
ziele angielskie 3 sztuk
pieprz 8 ziarnaWykonanie:Ponacinać skórę
szynki w kratkę, natrzeć
vegetą i ułożyć w naczyniu.
Wino wymieszać z przyprawami oraz pokrojona w plasterki
cebula. Tą marynata zalać
szynkę, przykryć i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
Mięso często obracać. Wyjąć z marynaty, osuszyć i zasznurować nadając
szynce foremny kształt. Naszpikować
goździkami, ułożyć w brytfannie i podlać marynatą. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach, polewając często najpierw marynatą, a
potem tworzącym się sosem. Z upieczonej
szynki usunąć nici i pokroić w plastry. Polać przecedzonym i zagęszczonym
mąką sosem
spod pieczeni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: