ßßß Cookit - przepis na Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
rosół 1 litrów
cebula 1 sztuk
sos hoisin według uznania
naleśniki według uznania
pieprz według uznania
przyprawy chińskie według uznania
smalec według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Kaczkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą, odstawić na l godzinę. Następnie zaszyć kuper, a przez otwór szyjny wlać rosół. Otwór zaszyć. Na brytfannie rozgrzać smalec, ułożyć na nim kaczkę i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Gdy kaczka się zrumieni, dodać do niej grubo pokrojoną, obraną cebulę. Gdy cebula się zrumieni, dolać niewielką ilość wody, którą należy uzupełniać w miarę odparowywania. Kaczkę piec do miękkości, po czym wyjąć i ostudzić. W tym czasie usmażyć naleśniki z wody i mąki o średnicy ok. 10 cm. Z ostudzonej, ale nie zimnej kaczki wylać rosół. Kaczkę po usunięciu kości pokroić na małe paski. Kawałki mięsa zawinąć w naleśniki, tworząc rodzaj ruloników, które można ułożyć na półmisku, i włożyć na chwilę do gorącego piekarnika. Gorące ruloniki można jeść, maczając je w sosie hoisin. Potrawa ta może stanowić danie główne, podawane bez dodatków.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5500/Kaczka-po-pekinsku