ßßß Cookit - przepis na Creme brullee z sokiem marakui w kokosowej piance

Creme brullee z sokiem marakui w kokosowej piance

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
żółtka 7 szklanek
cukier 120 gramów
laska wanilii 2 sztuk
mleko 100 mililitrów
śmietana 0,5 litrów
sok z marakui 100 mililitrów
cukier brązowy 4 łyżek stołowych
śmietana 200 gramów
czekolada biała 100 gramów
kokos z puszki 50 gramów
likier kokosowy 40 mililitrów
Wykonanie:
Wymieszać żółtka z cukrem. Zagotować mleko, miąższ z wanilii, o,5 l śmietany oraz sok z marakui, zdjąć z ognia i wymieszać z masa żółtkową. Postawić na bardzo małym ogniu i znów podgrzewać. Krem przetrzeć przez sito i nałożyć do żaroodpornych pucharków. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni, wstawić do niego czarki z kremem na 40 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krem posypać brązowym cukrem i wstawić na chwile do piekarnika, by cukier się rozpuścił.
Kokosowa pianka: śmietanę zagotować, dodać połamaną czekoladę oraz miąższ kokosu i zmiksować. Wymieszać z likierem kokosowym i schłodzić. Przed podaniem jeszcze raz zmiksować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9822/Creme-brullee-z-sokiem-marakui-w-kokosowej-piance