ßßß Cookit - przepis na Gruszki:

Gruszki:

nazwa

Wykonanie

Gotowane gruszki w winie z czekoladowymi kwiatami i karmelem
(czas przygotowania: 50 min.)
SKŁADNIKI
4 gruszki
375 ml słodkiego wina
4 goździki
2 laski wanilii
2 łyżki brązowego cukru
250 g cukru zwykłego
32 ciasteczka czekoladowe
250 ml mleka
125 ml śmietany
3 żółtka
Sposób przygotowania:
Gruszki:
Gruszki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wkładamy do dużego rondla, dodajemy wino i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.
Krem:
W rondelku mieszamy mleko, śmietanę i wanilię (lub strączki kardamonu). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. W żaroodpornej misce przez 5 minut ucieramy żółtka i cukier do powstania jasnego i puszystego kremu. Stopniowo dolewamy gorące mleko ze śmietaną i wanilią lub kardamonem. Miskę stawiamy nad rondlem z wodą. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy drewnianą łyżką 10-15 minut. Powinniśmy uzyskać taką konsystencję, żeby krem spływał z drewnianej łyżki.
Paluszki Karmelowe:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając aż cukier się rozpuści i będzie lekko przyrumieniony. Zdejmujemy z ognia. Na blasze kładziemy uformowane łyżką paluszki, długie na 12 cm i szerokie na 5 mm. Odstawiamy do ostygnięcia.
Dekoracja:
Na talerzu ustawiamy czekoladowe ciastka, aby wyglądały jak kwiatek. Posypujemy cukrem pudrem. Na ciastka kładziemy odsączone gruszki. Dekorujemy kremem. Dookoła kładziemy gruszki i ustawiamy paluszki tak, by opierały się o siebie jak żerdzie tipi.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2012/10/gotowane-gruszki-w-winie-z.html