Wykonanie
Gotowane
gruszki w
winie z czekoladowymi kwiatami i karmelem(czas przygotowania: 50 min.)
SKŁADNIKI4
gruszki375 ml
słodkiego wina4
goździki2
laski wanilii2 łyżki
brązowego cukru250 g
cukru zwykłego32
ciasteczka czekoladowe250 ml
mleka125 ml
śmietany3
żółtkaSposób przygotowania:
Gruszki:
Gruszki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wkładamy do dużego rondla, dodajemy
wino i
wanilię. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.Krem:W rondelku mieszamy
mleko,
śmietanę i
wanilię (lub strączki
kardamonu). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. W żaroodpornej misce przez 5 minut ucieramy
żółtka i
cukier do powstania jasnego i puszystego kremu. Stopniowo dolewamy gorące
mleko ze
śmietaną i
wanilią lub
kardamonem. Miskę stawiamy nad rondlem z
wodą. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy drewnianą łyżką 10-15 minut. Powinniśmy uzyskać taką konsystencję, żeby krem spływał z drewnianej łyżki.Paluszki Karmelowe:Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy
cukier, podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając aż
cukier się rozpuści i będzie lekko przyrumieniony. Zdejmujemy z ognia. Na blasze kładziemy uformowane łyżką paluszki, długie na 12 cm i szerokie na 5 mm. Odstawiamy do ostygnięcia.Dekoracja:Na talerzu ustawiamy
czekoladowe ciastka, aby wyglądały jak kwiatek. Posypujemy
cukrem pudrem. Na
ciastka kładziemy odsączone
gruszki. Dekorujemy kremem. Dookoła kładziemy
gruszki i ustawiamy paluszki tak, by opierały się o siebie jak żerdzie
tipi.