Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
makrela wędzona 400 gramów
por 1 sztuk
śmietana 150 mililitrów
ziemniaki 2 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Rybę obrać, usunąć ości i podzielić na kawałki. Oczyszczonego
pora pokroić na plasterki. Umyte, osuszone
ziemniaki, nie obierając, pokroić na cieniutkie plasterki. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć kawałki
makreli i
pora, posypać posiekaną
natką pietruszki, polać połową
śmietany oraz 5 łyżkami
wody. Na wierzchu ułożyć plasterki
ziemniaków, polać resztą
śmietany, oprószyć
sola oraz
pieprzem. Ustawić piekarnik na funkcję grillowania i rozgrzać do najwyższej temperatury. Zapiekankę przykryć i wstawić do kuchenki mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc na 9 minut. Gdy
ziemniaki będą miękkie, wyjąć je z kuchenki, zdjąć pokrywkę i wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać, aż
ziemniaki będą ciemnozłote.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: