Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
makaron 130 gramów
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 7 łyżek stołowych
bulion drobiowy 1.7 litrów
fasola biała 180 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki według uznaniaWykonanie:(
Fasolę namoczyć na całą noc w zimnej wodzie)
Fasolę odsączoną wrzucić do dużego garnka.Zalać
bulionem i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny aż
fasola stanie się miękka.Połowę ugotowanej
fasoli zmiksować na gładka masę, wrzucić do garnka i ponownie wymieszać i zagotować.Dodać
makaron i gotować przez około 10 minut aż
zrobi się miękki.Rozgrzać
oliwę z oliwek w osobnym garnku, dodać
czosnek, zarumienić go ciągle mieszając około 3-4 minut.
Czosnek i
natkę pietruszki dodać do zupy. Doprawić do smaku. Skropić resztą
oliwy i natychmiast podawać.Uwagi:
Fasola musi być gotowana co najmniej 2 godziny.(można użyć też innej
fasoli np: borlotti, która wystarczy gotować przez 1,5 godziny) Przed samym podaniem zupy dopiero podaje się
czosnek i
natkę pietruszki- dodają one świeży aromat zupie.
Makaron może być: corallini lub conchigliette.Zuppa di fagioliłatwa do sporządzenia zupa ma konsystencję kremu.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: