ßßß Cookit - przepis na Zupa z białej fasoli

Zupa z białej fasoli

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
makaron 130 gramów
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 7 łyżek stołowych
bulion drobiowy 1.7 litrów
fasola biała 180 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki według uznania
Wykonanie:
(Fasolę namoczyć na całą noc w zimnej wodzie) Fasolę odsączoną wrzucić do dużego garnka.
Zalać bulionem i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny aż fasola stanie się miękka.
Połowę ugotowanej fasoli zmiksować na gładka masę, wrzucić do garnka i ponownie wymieszać i zagotować.
Dodać makaron i gotować przez około 10 minut aż zrobi się miękki.
Rozgrzać oliwę z oliwek w osobnym garnku, dodać czosnek, zarumienić go ciągle mieszając około 3-4 minut. Czosnek i natkę pietruszki dodać do zupy. Doprawić do smaku. Skropić resztą oliwy i natychmiast podawać.
Uwagi:
Fasola musi być gotowana co najmniej 2 godziny.(można użyć też innej fasoli np: borlotti, która wystarczy gotować przez 1,5 godziny) Przed samym podaniem zupy dopiero podaje się czosnek i natkę pietruszki- dodają one świeży aromat zupie.
Makaron może być: corallini lub conchigliette.
Zuppa di fagioli
łatwa do sporządzenia zupa ma konsystencję kremu.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3532/Zupa-z-bialej-fasoli