ßßß Cookit - przepis na Pieprz powinien być świeżo zmielony.

Pieprz powinien być świeżo zmielony.

Wykonanie

« Powrót  
Zapiekane listki szałwii
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szałwia liść 200 gramów
pomidor miniaturka 20 sztuk
mąka pszenna 125 gramów
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
gałka muszkatołowa sproszkowana według uznania
jajko 2 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
woda 5 łyżek stołowych
Wykonanie:
Listki szałwii ostrożnie opłukać i delikatnie osuszyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem (nie gotować!), po czym przelać zimną wodą i ściągnąć skórkę. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Wsypać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jajka rozmieszać z olejem, wlać do zagłębienia i wymieszać z częścią mąki. Dodać wodę i wyrobić wszystko na gęste, lejące ciasto. We frytkownicy rozgrzać olej do 180 stopni C. Zanurzać liście szałwii i pomidory w cieście, a gdy ociekną, smażyć 4-5 minut, po czym osączyć.
Uwagi:
Jarzyny i Pasztety weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/476/Zapiekane-listki-szalwii