Wykonanie
« Powrót  Zapiekane listki
szałwiiDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
szałwia liść 200 gramów
pomidor miniaturka 20 sztuk
mąka pszenna 125 gramów
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
gałka muszkatołowa sproszkowana według uznania
jajko 2 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
woda 5 łyżek stołowychWykonanie:Listki
szałwii ostrożnie opłukać i delikatnie osuszyć.
Pomidory sparzyć wrzątkiem (nie gotować!), po czym przelać zimną
wodą i ściągnąć skórkę.
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Wsypać
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową.
Jajka rozmieszać z
olejem, wlać do zagłębienia i wymieszać z częścią
mąki. Dodać
wodę i wyrobić wszystko na gęste, lejące ciasto. We frytkownicy rozgrzać
olej do 180 stopni C. Zanurzać liście
szałwii i
pomidory w cieście, a gdy ociekną, smażyć 4-5 minut, po czym osączyć.Uwagi:Jarzyny i Pasztety weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: