Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 80(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 50 gramówkrem nugatowy 200 gramów
mleko skondensowane 70 mililitrów
miód 1 łyżek stołowych
orzeszki ziemne mielone 300 gramów
masło 75 gramów
białka 8 sztuk
cukier 300 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka ziemniaczana 50 gramów
płatki migdałowe 100 gramówWykonanie:Połamaną
czekoladę razem z kremem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Dodać
miód i
mleko. Wymieszać i chłodzić 3 godziny. Zmielone
orzechy uprażyć na suchej patelni.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo
cukier i
cukier waniliowy oraz
mąkę. Wymieszać z orzeszkami i
masłem. masę przełożyć do szprycy z gruba końcówka i wyciskać podwójne paski(ok. 5 cm) na 2 blachach, wyścielonych papierem do pieczenia. Posypać je
płatkami migdałowymi. Piec ok. 40 minut w 120 stopniach.Masę
czekoladową nałożyć do szprycy z grubą końcówką i wycisnąć krem na połowę
ciastek. Przykryć pozostałymi.Uwagi:Krem nugatowy można zastąpić nutellą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: