ßßß Cookit - przepis na Reńska pieczeń na winie

Reńska pieczeń na winie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
pierś z indyka 800 gramów
cebula 1 sztuk
ocet 250 mililitrów
liście laurowe 1 sztuk
ziarna jałowca mielone 1 łyżek deserowych
pieprz mielony 1 łyżek deserowych
goździki 0,5 łyżek deserowych
margaryna 40 gramów
wywar z drobiu 250 mililitrów
wino białe 50 mililitrów
rodzynki 50 gramów
śmietana gęsta 100 gramów
zasmażka biała do sosów 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć.
Marynata: zagotować ocet, 250 ml wody, liść laurowy, jałowiec, pieprz, goździki i pokrojoną cebulę, wystudzić.
Do przestudzonej marynaty włożyć na 3 dni mięso, obracać go co pewien czas.
Wyjąć mięso z marynaty, odsączyć i usmażyć na złoto brązowy kolor na margarynie. Wlać marynatę, wino i wywar, dosypać opłukane rodzynki i dusić jeszcze 50 minut pod przykryciem, odstawić mięso w ciepłe miejsce.
Śmietanę wymieszać z zasmażką, połączyć z sosem powstałym podczas duszenia i zagotować, doprawić solą oraz pieprzem.
Mięso podawać z kluskami śląskimi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: Asia4147
Data: 2010-01-01
M.. M.. M.. MOJA REŃSKA PIECZEŃ NA WINIE!!! PRZYJACIÓŁKA DAŁA MI KIEDYŚ W PRACY SPRÓBOWAĆ BYŁA PYSZNA!! LECZ STRACIŁAM Z NIĄ KONTAKT I SZUKAŁAM PRZEZ LATA TEGO PRZEPISU!! pYCHA!!!!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4769/Renska-pieczen-na-winie