Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
mleko 1 szklanek
cukier 1 szklanek
masło 200 gramów
drożdże 50 gramów
żółtka 5 sztuk
migdały - mielone 3 łyżek stołowych
olejek migdałowy 5 krople
jagody 300 gramów
cukier 0,5 szklanek
żółtka 1 sztukWykonanie:Rozetrzeć
drożdże z łyżką
cukru i rozprowadzić 2 łyżkami
mleka, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn, dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, to połowę ciasta przełożyć do blaszki o wymiarach 28 x 23 cm, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki i ułożyć na cieście kratkę, a w wolne miejsca wsypać oczyszczone
jagody. Wystające wałeczki posmarować roztrzepanym
żółtkiem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: