ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekmleko 1 szklanekcukier 1 szklanekmasło 200 gramówdrożdże 50 gramówżółtka 5 sztukmigdały - mielone 3 łyżek stołowycholejek migdałowy 5 kroplejagody 300 gramówcukier 0,5 szklanekżółtka 1 sztukWykonanie:Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i rozprowadzić 2 łyżkami mleka, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn, dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, to połowę ciasta przełożyć do blaszki o wymiarach 28 x 23 cm, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki i ułożyć na cieście kratkę, a w wolne miejsca wsypać oczyszczone jagody. Wystające wałeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: