ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Pieczeń wieprzowa
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mieso wieprzowe na pieczeń 2,5 kilogramów
cebula 3 sztuk
bulion warzywny 3 szklanek
kromki pieczywa tostowego 3 sztuk
jabłka 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
galaretka porzeczkowa ze słoika 100 gramów
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
plasterki jabłka według uznania
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. Oczyszczone 2 cebule pokroić na ćwiartki. Na blasze ułożyć mięso i pokrojone cebule. Piec 2,5 h w 175 stopniach. Co jakiś czas mięso podlewając bulionem. Pozostałą oczyszczoną cebulę drobno posiekać. Z pieczywa tostowego odkroić skórkę, a miąższ drobno pokruszyć. Obrane jabłka podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę(można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Dodać pokruszone pieczywo tostowe, żółtko, galaretkę porzeczkową, cynamon i posiekana cebulę, całość dobrze wymieszać. Przygotowaną masę rozsmarować na mięsie ok. 40 minut przed końcem pieczenia. Gotową pieczeń pokroić w plastry, przełożyć na podgrzany półmisek. Przed podaniem udekorować listkami natki pietruszki oraz plasterkami jabłka.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: Gwiazdeczka
Data: 2009-04-12
Nie dodalam cynamonu.Pieczen wyszla naprawde bardzo dobra. Polecam:-)
Autor: osiołek
Data: 2008-12-23 z tym cynamonem miałam obawy więc nie dodałam ale efekt był piorunujący.A jak pachniało... Zrobię go w 1 dzień świąt.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5096/Pieczen-wieprzowa