Wykonanie
« Powrót  
Pieczeń wieprzowaDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mieso wieprzowe na pieczeń 2,5 kilogramów
cebula 3 sztuk
bulion warzywny 3 szklanekkromki
pieczywa tostowego 3 sztuk
jabłka 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
galaretka porzeczkowa ze słoika 100 gramów
Cynamon 0,5 łyżek deserowychplasterki
jabłka według uznania
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso natrzeć
solą i
pieprzem. Oczyszczone 2
cebule pokroić na ćwiartki. Na blasze ułożyć
mięso i pokrojone
cebule. Piec 2,5 h w 175 stopniach. Co jakiś czas
mięso podlewając
bulionem. Pozostałą oczyszczoną
cebulę drobno posiekać. Z
pieczywa tostowego odkroić skórkę, a miąższ drobno pokruszyć. Obrane
jabłka podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę(można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Dodać pokruszone
pieczywo tostowe,
żółtko,
galaretkę porzeczkową,
cynamon i posiekana
cebulę, całość dobrze wymieszać. Przygotowaną masę rozsmarować na
mięsie ok. 40 minut przed końcem pieczenia. Gotową pieczeń pokroić w plastry, przełożyć na podgrzany półmisek. Przed podaniem udekorować listkami
natki pietruszki oraz plasterkami
jabłka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: GwiazdeczkaData: 2009-04-12Nie dodalam
cynamonu.Pieczen wyszla naprawde bardzo dobra. Polecam:-)Autor: osiołekData: 2008-12-23 z tym
cynamonem miałam obawy więc nie dodałam ale efekt był piorunujący.A jak pachniało... Zrobię go w 1 dzień świąt.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: