Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
gęś 0.5 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
seler 2 sztuk
powidła śliwkowe 0.5 szklanek
bulion 0.5 szklanek
sok z cytryny 0.5 sztuk
śmietana 0.5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Gęś oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Natrzeć
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i
miodem, odstawić na co najmniej pół godziny. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć porcje gęsi i położyć do brytfanny.
Powidła śliwkowe rozprowadzić w gorącym
bulionie, wlać do
mięsa.
Seler obrać, zetrzeć na tarce i obłożyć nim
gęś. Brytfannę nakryć, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i ewentualnie
wodą. Pod koniec pieczenia wlać do sosu
śmietanę i wymieszać. Podawać z kluskami.Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: