ßßß Cookit - przepis na Risotto z rybą morską

Risotto z rybą morską

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż arborio 400 gramów
bulion warzywny 4 szklanek
cebula 1 sztuk
filety ryby morskiej 4 sztuk
masło 50 gramów
oliwa 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
W rondlu rozgrzać 20g masła i 3 łyżki oliwy i zeszklić posiekaną cebulę. Wsypać ryż, mieszając, smażyć 4 minuty (jeśli robimy risotto czerwone, wlać wino i podgrzewać je, mieszając, aż odparuje). Wlać chochelkę gorącego bulionu, mieszając, gotować, aż ryż wchłonie bulion. Wtedy wlać kolejną chochelkę i tak postępować dalej, aż bulion się skończy, a ryż będzie ugotowany al dente. Dodać resztę masła i wymieszać. Na pozostałej oliwie usmażyć filety rybne oprószone solą oraz pieprzem. Położyć je na risotto i podawać. Można podawać z sosem winnym.
Sos winny: wymieszać 3 szklanki czerwonego wina z 3 łyżkami cukru i gotować, aż sos zgęstnieje, czyli odparuje do 1/3 objętości.
Uwagi:
Na risotto czerwone: 1 szklanka wina czerwonego, 3 szklanki bulionu warzywnego.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11522/Risotto-z-ryba-morska