Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ryż arborio 400 gramów
bulion warzywny 4 szklanek
cebula 1 sztuk
filety ryby morskiej 4 sztuk
masło 50 gramów
oliwa 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:W rondlu rozgrzać 20g
masła i 3 łyżki
oliwy i zeszklić posiekaną
cebulę. Wsypać
ryż, mieszając, smażyć 4 minuty (jeśli robimy risotto czerwone, wlać
wino i podgrzewać je, mieszając, aż odparuje). Wlać chochelkę gorącego
bulionu, mieszając, gotować, aż
ryż wchłonie
bulion. Wtedy wlać kolejną chochelkę i tak postępować dalej, aż
bulion się skończy, a
ryż będzie ugotowany al dente. Dodać resztę
masła i wymieszać. Na pozostałej
oliwie usmażyć
filety rybne oprószone
solą oraz
pieprzem. Położyć je na risotto i podawać. Można podawać z sosem winnym.Sos
winny: wymieszać 3 szklanki
czerwonego wina z 3 łyżkami
cukru i gotować, aż sos zgęstnieje, czyli odparuje do 1/3 objętości.Uwagi:Na risotto czerwone: 1 szklanka
wina czerwonego, 3 szklanki
bulionu warzywnego.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: