ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegotłuszcz według uznaniacukier puder według uznaniabiałko 1 sztukprzyprawa mielona piernikowa 2 łyżek stołowychkakao 2 łyżek stołowych jaka 2 sztukmasło roślinne 1 sztukcukier 300 gramówmąka 600 gramówWykonanie:Z mąki, cukru, masła roślinnego i jaj zagnieść kruche ciasto. Musi być ono gładkie i elastyczne. Gdyby było zbyt suche, można dodać odrobinę gęstej śmietany, gdyby było zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część wyrobić z kakao. Do drugiej dodać przyprawę piernikową i dokładnie zagnieść z nią ciasto. wszystkie porcje ciasta włożyć na 1 godzinę do lodówki. Blachy do ciasta nasmarować tłuszczem. kolejne porcje ciasta rozwałkować. Foremkami do pieczenia wyciskać ciasteczka. ciasteczka bez kakao i przypraw smarować białkiem i posypywać cukrem. Tak przygotowane ciasteczka układać na blachach i piec porcjami po około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaKomentarze:Autor: hanka902Data: 2009-04-28dobre:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: