Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegotłuszcz według uznania
cukier puder według uznania
białko 1 sztuk
przyprawa mielona piernikowa 2 łyżek stołowych
kakao 2 łyżek stołowych jaka 2 sztuk
masło roślinne 1 sztuk
cukier 300 gramów
mąka 600 gramówWykonanie:Z
mąki,
cukru,
masła roślinnego i jaj zagnieść kruche ciasto. Musi być ono gładkie i elastyczne. Gdyby było zbyt suche, można dodać odrobinę gęstej
śmietany, gdyby było zbyt rzadkie należy dodać trochę
mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część wyrobić z
kakao. Do drugiej dodać przyprawę piernikową i dokładnie zagnieść z nią ciasto. wszystkie porcje ciasta włożyć na 1 godzinę do lodówki. Blachy do ciasta nasmarować tłuszczem. kolejne porcje ciasta rozwałkować. Foremkami do pieczenia wyciskać
ciasteczka.
ciasteczka bez
kakao i przypraw smarować
białkiem i posypywać
cukrem. Tak przygotowane
ciasteczka układać na blachach i piec porcjami po około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaKomentarze:Autor: hanka902Data: 2009-04-28dobre:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: