ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cebula 3 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
masło 1 łyżek stołowych
rosół wołowo-drobiowy 1 litrów
sherry wytrawne 0,5 szklanek
brandy 1 łyżek deserowych
sos worcestershire 1 łyżek deserowych
ser gruyere 4 plastry
bagietka 1 sztuk
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i cebulę pokrojoną w piórka. Mieszając, smażyć, aż cebula będzie złotobrązowa. Wlać rosół i sherry. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, 30 minut. Doprawić brandy i sosem.
Z bułki zrobić grzanki. W piekarniku zrumienić na złoty kolor kromki grubości centymetra. Zupę rozlać do 4 żaroodpornych bulionówek, na wierzchu położyć grzankę, a na grzance plasterek sera. Bulionówki wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać zupę 10 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10081/Zupa-cebulowa