Wykonanie
Uwielbiam zupę
cebulową, jednak rzadko ją przygotowuję :). Przepis ten wykorzystuje podany już przeze mnie ciemny
wywar drobiowy. Należy pamiętać o
soli ponieważ łatwo zupę przesolić, solimy
cebulę,
ser jest też słonawy i doprawiając zupę można szybko zepsuć efekt naszej pracy. Bo i przygotowanie zupy pochłania trochę czasu :). Cały sekret tej pysznej zupy tkwi w powolnym smażeniu
cebuli, tak by
cukier zawarty w
cebuli się skarmelizował.
Składniki : na 4-6 porcji1/2 szklanki
masła4 duże żółte
cebule, pokrojone w cienkie talarki
sólpieprz1,25 L
wywaru drobiowego ciemnego2
liście laurowe250 g
sera gruyere4 kromki
bagietki około 12mm opieczonejOpis wykonania:W dużym garnku rozpuszczamy
masło, wrzucamy pokrojona w plasterki
cebulę, doprawiamy delikatnie
solą i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Cebula nie może się zrumienić. Następnie odkrywamy, zwiększamy ogień i smażymy przez1 godzinę, często mieszając, aż
cebula nabierze karmelowego koloru.Do
cebuli wlewamy
wywar, dodajemy
liście laurowe i zostawiamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut by smaki się dobrze połączyły.Nagrzewamy grill w piekarniku, zupę doprawiamy w razie potrzeby
pieprzem i
solą. Wlewamy zupę do kamionkowych miseczek, posypujemy odrobiną
sera, kładziemy kromkę
bagietki i posypujemy pozostałym
serem.Zapiekamy 2 minuty, aż
ser się rozpuści, podajemy od razu.