ßßß
Składniki : na 4-6 porcji1/2 szklanki masła4 duże żółte cebule, pokrojone w cienkie talarkisólpieprz1,25 L wywaru drobiowego ciemnego2 liście laurowe250 g sera gruyere4 kromki bagietki około 12mm opieczonejOpis wykonania:W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojona w plasterki cebulę, doprawiamy delikatnie solą i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Cebula nie może się zrumienić. Następnie odkrywamy, zwiększamy ogień i smażymy przez1 godzinę, często mieszając, aż cebula nabierze karmelowego koloru.Do cebuli wlewamy wywar, dodajemy liście laurowe i zostawiamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut by smaki się dobrze połączyły.Nagrzewamy grill w piekarniku, zupę doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Wlewamy zupę do kamionkowych miseczek, posypujemy odrobiną sera, kładziemy kromkę bagietki i posypujemy pozostałym serem.Zapiekamy 2 minuty, aż ser się rozpuści, podajemy od razu.


